4VWO Keuzeproject 1: Knarhaut

Keuzeprojecten, dat is het woord wat past bij 4VWO Technasium. Bij dit eerste Technasium project in de bovenbouw, werden we volledig los gelaten om zelf een opdrachtgever te zoeken, in een richting die ons het meest interesseert. Samen met Jesse de Vries, Mattia Noom en Storm Bosten, wilde ik iets doen in de Bètawereld Lifestyle en Design. Wij zijn begonnen met het contacteren van Amsterdamse Architectenbureaus, omdat we daar graag meer ervaring op wilden doen. Wij kwamen uit bij Inbo, een Amsterdams architectenbureau uit 1962. Ons contactpersoon en directe opdrachtgever werd Manon Poliste, Ontwerper en Adviseur Urban Strategy bij Inbo.

Opdracht:

Inbo zocht een manier om het concept van het Knarrenhof, om te zetten naar een concept voor een gebouw in een stedelijke omgeving. Een gebouw waarbij de thema’s diversiteit, samenleven en duurzaamheid centraal komen te staan. Van Manon kregen wij de opdracht om dit gebouw te ontwerpen voor de E-Buurt Oost. De E-Buurt Oost is een wijk aan de grens van de Bijlmer, waar drie nieuwe kavels ruimte bieden voor 370 woningen, voor starters, middeninkomens en doorstromers op de woningmarkt.

Ligging Kavels 1A, 3 en 5 E-Buurt Oost

Plan van Aanpak & vooronderzoek

In het projectplan/Plan van Aanpak (PvA) hebben wij het probleem, de opdracht en afspraken over communicatie met de opdrachtgever vastgelegd. In het vooronderzoek hebben wij inspiratie gezocht voor ons ontwerp en dieper onderzoek gedaan naar het probleem waar Inbo tegen aanliep. Hier onder de desbetreffende documenten voor meer informatie.

Concept

Na het vooronderzoek hebben wij een ideeëntabel opgesteld met alle ideeën die in ons op kwamen. Ieder idee heeft zijn voor- en tegenargumenten en zo hebben wij ons concept opgesteld met twee opties. Dit concept was geen uitgewerkt idee, maar bood vooral twee richtingen aan onze opdrachtgever waar wij meer verder konden gaan. Vanuit het vooronderzoek waren wij geïnteresseerd geraakt in de Terrasflats. Terrasflat de Coevering werd opgeleverd met het Dura Coignet bouwsysteem en had een grote variatie aan verschillende woningen. Wij dachten hierin een goede basis te zien voor het probleem wat Inbo ons had gegeven. Wij stelden twee opties op waarmee wij het concept van Terrasflat de Coevering zouden kunnen verbeteren naar wens van Inbo. Inbo was vooral geïnteresseerd in CLT, omdat het ontwerp voor Gemeente Amsterdam ook duurzaam diende te zijn. Daarom zijn wij verder gegaan met ons tweede scenario, waarbij wij gebruik maken van CLT houtbouw. Hieronder ook het desbetreffende document.

Knarhaut

Project Knarhaut is onze invulling voor Kavel 3, waarmee wij bijdragen aan het ontwikkelen van een levendige en sociale omgeving van de E-buurt Oost, met een duurzame uitwerking. Het wooncomplex Knarhaut heeft een totaal van 122 uit CLT-modules opgebouwde appartementen, variërend van 6 types, die het mogelijk maken om binnen de Bijlmer door te stromen. Knarhaut creëert een plek waar jong en oud op een duurzame manier samen kan wonen, zonder eigen privacy te verliezen.

Knarhaut, Kavel 3 E-Buurt Oost

Het gebouw
Het kavel heeft een totaal oppervlakte van 2.235m². Het gebouw bestaat uit drie bouwvolumes van vijf- en zeven verdieping boven op een half-verdiepte parkeergarage. Deze 3 volumes hebben verschillende bouwhoogtes, waardoor er ook drie aparte dakoppervlakte zijn. Het middelste bouwvolume heeft een maximale bouwhoogte van 24 meter, waardoor het dak op de vijfde verdieping komt te liggen, twee verdieping lager dan de andere volumes. Dit middelste dak heeft een oppervlakte van 685m² en dient als dakterras waar bewoners samen kunnen komen. De twee hoger gelegen dakoppervlakte worden groen ingericht, omdat minstens vijftig procent van het totale dakoppervlakte groen moet worden ingericht.

Van de totale 2.235m² aan kaveloppervlakte hebben verdieping één tot en met vijf een maximaal bebouwingspercentage van 75 procent en verdieping zes en zeven een maximaal bebouwingspercentage van 55 procent. Verdieping zes en zeven hebben ieder 12 woningen en een totaal vloeroppervlakte van 978,85 m², terwijl de lagere verdiepingen een totaal vloeroppervlakte van 1663,45 m² hebben. Terwijl de begane grond niet het hele kaveloppervlakte bedraagt, doet de half verdiepte parkeergarage dat wel, waardoor een open oppervlakte op de overige 25 procent kaveloppervlakte ontstaat. Vanaf het park is het mogelijk om via trappen dit dek te betreden. Tegelijkertijd dienen de trappen ook als tribune en ontmoetingsplek. Het dek is bedoeld als gemeenschappelijke ruimte, waar bewoners samen kunnen komen met bezoekers en omwonenden. Vanaf het dek is er toegang tot de fietsenstalling, sportschool, supermarkt en de centrale entrees van Knarhaut. De entree van de half verdiepte parkeergarage bevindt zich aan de zijde van de Egoli en is bereikbaar vanaf het dek.

Eindproduct

Dit project hebben we er niet voor gekozen om een maquette te maken om ons ontwerp visueel te presenteren aan de opdrachtgever. In plaats daarvan zijn wij aan de slag gegaan met CAD, 3D modellen en een video als eindproduct. Naast deze video hebben wij ook nog een eindverslag gemaakt met verdere uitleg. Ten slotte hebben we met Twinmotion losse renders gemaakt en twee panorama sets van het digitale model van Knarhaut. Hieronder het eindverslag en links naar de video en de panorama sets.

Eindproduct Knarhaut

https://twinmotion.unrealengine.com/panorama/G5uq2X5RYbAeYClJ

https://twinmotion.unrealengine.com/panorama/rzYp2qiuYDQe7x4n

Digitale vaardigheden

Nadat wij van Inbo het kavel kregen, hebben we het grootste deel van het ontwerpenproces op papier uitgevoerd. Deze tekeningen hebben we gedetailleerder uitgewerkt in CAD plattegronden met het professionele programma Autocad.

2D CAD plattegronden van Knarhaut

In de onderbouw zijn wij bij O&O al meerdere keren met Sketchup bezig geweest en deze skill heb ik dit project verder ontwikkeld, door de CAD plattegronden om te zetten in een 3D model van Knarhaut. Binnen het programma heb ik nieuwe vaardigheden geleerd, zoals het geven van textures aan objecten en het creëren van deuren, ramen etc. Daarnaast hebben wij in het model 3D data van dit deel van de Bijlmer geïmporteerd.

3D model Knarhaut in Sketchup

Met behulp van Twinmotion en Adobe Premiere pro hebben wij het 3D model omgezet in renders en van daar in de video. Hoewel eerdere stappen veelal nog in de les gedaan konden worden, vereisten deze stap een stuk meer computerkracht.

Eindvideo Knarhaut in Adobe Premiere Pro

Plaats een reactie