5VWO Keuzeproject 4: Duurzaamheidswebsite Rijksmuseum

Na het vorige project afgesloten te hebben met Rainproof Amsterdam, heb ik een team gevormd met Heleen Hoekstra en Robin Ostelo. Om verder te bouwen op een voorafgaand project besloten wij een opdracht uit te voeren voor Brique Sibbing en Gerrit Engberts, werkzaam bij het Rijksmuseum als Coördinator Duurzaamheid en Projectleider Duurzaamheid en Techniek.

Opdracht:

Het Rijksmuseum geeft zeer veel om duurzaamheid, zo kreeg het museum onlangs de hoogste beoordeling van BREAAM-NL. Dit wordt echter nog amper gecommuniceerd met
bezoekers en werknemers van het museum. Er zijn maar heel weinig mensen op de hoogte van de duurzaamheid van het museum en de maatregelen die ze hiervoor nemen. De website van het museum heeft wel een eigen pagina over duurzaamheid, vanaf waar een aantal documenten te downloaden zijn, maar dit levert voor het Rijksmuseum nog niet de zichtbaarheid op die ze graag willen. De opdracht van dit project is om een oplossing te
bedenken die de duurzaamheidscriteria van het Rijksmuseum overzichtelijk in kaart brengt en die dit op een duidelijke manier naar anderen communiceert.

Plan van Aanpak & vooronderzoek

In het Plan van Aanpak (PvA) hebben wij het probleem, de opdracht en afspraken over communicatie met de opdrachtgever vastgelegd. In het vooronderzoek hebben wij inspiratie gezocht voor ons ontwerp en dieper onderzoek gedaan naar het probleem waar Rainproof tegen aanliep. Hier onder de desbetreffende documenten voor meer informatie.

Concept

Na het vooronderzoek hebben wij een verschillende concepten opgesteld en deze besproken met het Brique en Gerrit. Het idee wat hieruit resulteerde was om de plattegrond zo te verdiepen dat ieder categorie geselecteerd kan worden. Daarna komen er een uitleg en een cirkeldiagram omhoog die de gegevens betreffende de categorie weergeven. We hebben verschillende manier overwogen en uitgeprobeerd om een dergelijke plattegrond te creëren. Uiteindelijk hebben we besloten zelf een website te programmeren waarop de verdiepte plattegrond te zien is. Hoewel het leren van programmeertaal veel werk is, biedt het veel meer mogelijkheden dan het creëren van een dergelijk product in software van bedrijven als WordPress of Canva. Daarnaast kunnen we het via Github zo publiceren dat het Rijksmuseum zelf aanpassingen kan maken in de code, waardoor ze tekst, gegevens en de opmaak naar wens kunnen aanpassen. Omdat Brique en Gerrit geen kennis hebben van coderen, vroegen ze ons om naast de website ook een instructiedocument te leveren waarin staat hoe en waar ze deze aanpassingen kunnen maken.

Eindproduct

De website is in de kern een verdiepte variatie van de duurzaamheidsplattegrond die op de website van het Rijksmuseum staat. Op de homepagina staan icoontjes waarop geklikt kan worden. Er verschijnt dan per onderdeel een diagram en een tekst waarin uitgelegd wordt wat het beleid van het Rijksmuseum is. Dit is de link naar de website: Rijksmuseum Duurzaamheidsoverzicht (hugovd28.github.io).

Er worden zeven onderdelen besproken. Bij het onderdeel energie wordt een totaalbeeld gegeven van de verbruikte energie. Bij de kopjes Verlichting, Ventilatie en WKO & Koeltoren wordt er per onderdeel meer ingezoomd op het energieverbruik en energiebesparing van de betreffende maatregelen. In het kopje Afval wordt afvalverwerking en consumptie besproken. In het laatste kopje, Water, wordt waterverbruik nog uitgelicht. Naast deze zeven onderdelen is er ook een Vraag van de Maand pagina, waarop bezoekers van de website antwoord kunnen geven op een vraag. Hierdoor krijgt het Rijksmuseum inzicht in de opinie van bezoekers van de website.

Om het Rijksmuseum de moeite van het programmeren te ontnemen hebben wij een instructiedocument geschreven waarin uitgelegd wordt hoe het museum gebruik kan maken van de website. In dit document staat beschreven waar en hoe het museum de data in de grafieken kan aanpassen, hoe het museum de teksten en opmaak kan veranderen en hoe het museum om kan gaan met de data van de Vraag van de Maand.

Plaats een reactie